Primarul Cătălin Cherecheș dispune măsuri urgente pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Coronavirus - Deciziile aprobate în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență

11 Martie, 2020
 
Autoritatea Publică Locală a Municipiului Baia Mare continuă aplicarea unora dintre cele mai ferme măsuri menite să prevină potențialele îmbolnăviri cu Coronavirus. La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș a fost convocată în 10 martie o nouă ședința a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia a fost stabilit un set de măsuri preventive care va fi pus în practică de îndată. În calitate de președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, primarul Cătălin Cherecheș, a solicitat și a obținut avizul unanim al membrilor comitetului pentru implementarea unor măsuri restrictive care vizează prevenirea îmbolnăvirilor cu temutul virus.
 
“Raportat la suspendarea cursurilor în grădinițe, școli, licee și colegii și având în vedere că avem creșele din municipiu în subordinea Direcției de Asistență Socială am considerat că în aceeași măsură trebuie tratate și aceste instituții, motiv pentru care am decis suspendarea funcționării lor în perioada 12-31 martie, măsură care a fost luată raportat la reglementările transmise la nivel național și pentru a fi în aceeași măsură cu întregul sistem de învățământ preuniversitar.
 
În ceea ce privește instituțiile publice care au servicii directe de relații cu publicul am luat decizia ca sălile de așteptare să fie distincte ca spații de zonele de ghișeu, respectiv de birourile unde se oferă serviciile de relații cu publicul, iar fluxul de persoane în raport cu angajații care își desfășoară activitatea direct cu cetățenii să fie fragmentat. Astfel la ghișee nu vor aștepta mai mult de două persoane, iar în sălile de așteptare vom limita numărul celor care așteaptă la cel mult 10 persoane, pentru a-i proteja atât pe angajați cât și pe cetățeni.
 
În privința centrelor sociale pe care le deține municipiul Baia Mare, în special cele care au proiecte cu părinți și copii precum și activități comune cu acestia, respectiv cu asistenți sociali, am decis limitarea activității acestora, iar în cazul proiectelor cu finanțare europeană am luat măsura amânării până după data de 31 martie.
 
O altă hotărăre adoptată vizează centrele sociale ale municipiului Baia Mare care dețin spații de cazare, respectiv spațiile de locuit comasate în clădiri distincte – Horea 46 și Melodiei 2, dar și alte spații cum ar fi blocul R1A care se finalizează acum la intersecția B-dului Republicii cu Vasile Alecsandri, în total 200 de locuințe care vor fi puse la dispoziția autorităților pentru a deveni spații de carantinare – izolare pentru cei care, în perspectivă, ar putea fi nevoiți să intre în carantină. În raport cu această decizie vom genera și mobilarea acestor spații pentru că izolarea se face individual și este necesar ca inclusiv chestiunile de ordin sanitar - locativ să fie puse la punct, respectiv dotările să fie cel puțin la standard minim. Vom face o adresă către Ministerul de Interne, respectiv Ministerul Apărării cu privire la spațiile pe care le dețin pe B-dul Unirii, spații care au un anumit caracter locativ și care sunt utilizate doar în anumite situații, pentru a putea fi utilate și folosite în cazul în care situația o va cere. Vom proceda la fel cu Direcția de Tineret și Sport, respectiv vom identifica acele clădiri cu funcțiunea de cazare, în principal izolate și fără impact economic negativ pentru proprietari astfel încât să poată fi folosite dacă va fi nevoie pentru izolare.
 
În plus avem în vedere ca cele două cantine sociale din municipiu, respectiv trei dintre cantinele unităților școlare din Baia Mare cu personalul pe care o să îl identificăm și care va fi strict dedicat acestor acțiuni, să ofere serviciile de catering, respectiv de furnizare a hranei persoanelor aflate în izolare. Ne dorim să avem izolarea cât mai mult orientată spre domiciliu și să asigurăm tot acolo aceste servicii de asigurare a hranei, respectiv anumite servicii de consiliere și consultanță sau orice alt sprijin pe care putem să îl dăm cetățenilor, decât să avem aglomerări în alte tipuri de clădiri.
 
Vreau să menționez că municipiul Baia Mare va efectua o acțiune de distribuire de materiale de dezinfecție pentru cetățeni, dar și o amplă campanie de informare, clară și orientată direct către cetățean care va fi coordonată de municipiul Baia Mare și achitată de către Autoritatea Publică Locală. Bineînțeles că în acest sens vom intra în colaborare cu cei care dețin spații publicitare care vor putea fi folosite în scopul mediatizării măsurilor de prevenție.
 
Și nu în ultimul rând vom coordona și verifica în continuare dezinfecția si sterilizarea spațiilor și a mijloacelor de transport în comun pe care le deține societate Urbis’’ a spus Cătălin Cherecheș primarul municipiului Baia Mare.
 
La rândul său Rareș Pop directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Maramureș a subliniat că în acest moment situația este sub control și că respectarea măsurilor de prevenire impuse atât la nivel central cât și la nivel local sunt esențiale în vederea menținerii sub control a extinderii numărului de îmbolnăviri cu Coronavirus. 
 
“ În municipiul Baia Mare la această oră sunt 96 de persoane în izolare la domiciliu și ne bucură foarte mult că respectă recomandările pe care le-am adresat, respectiv sunt foarte conștienți de riscul la care se pot expune, pe ei și apoi pe ceilalți. Este dacă vreți o dovadă a faptului că atunci când se respectă toate recomandările lucrurile pot fi ușor ținute sub control. În județul nostru sunt 620 de persoane aflate în izolare, iar potrivit informațiilor pe care le deținem la această oră sunt anumite persoane care vor intra în carantină mai bine de o lună de zile, în locații stabilite cu ajutorul Inspectoratului de jandarmi și unde le va fi pus la dispozitie tot ceea ce este necesar pentru traiul de zi cu zi. Sper ca lucrurile să nu aibă o evoluție căreia să nu-i putem facem față, pentru că avem surpriza că se întorc cetățeni din zonele de carantină din Italia, declarate zone roșii, pe care va trebui să îi gestionăm dacă situația o va impune. Sper să putem ține lucrurile sub control și să putem gestiona situatia în condițiile cele mai bune așa cum sa întîmplat până acum”
 
Potrivit măsurilor adoptate adunările publice care depășesc un număr de 200 de persoane se vor putea desfășura doar cu avizul Direcției de Sănătate Publică, însă recomandarea autorităților sanitare este ca toate aceste manifestări să fie amânate. De asemenea activitatea tuturor târgurilor, inclusiv cele auto, este suspendată până la data de 31 martie, iar în cazul teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacol activitatea va fi restrânsă. Unitățile de alimentație publică dar și furnizorii de servicii publice sau private au obligația de a dezinfecta frecvent suprafețele, în special în zona caselor de marcat, precum și în alte locuri expuse, iar autoritățile cu responsabilități în gestionarea situației vor intensifica acțiunile preventive în vederea conștientizării populației cu privire la importanța respectării măsurilor de sănătate dispuse.
Se incarca...