Primarul Cătălin Cherecheș continuă seria investițiilor masive în educație

03 Aprilie, 2023
Municipiul Baia Mare a depus spre finanțare un nou proiect, de 10 milioane de euro, pentru dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ, după ce anul trecut au fost distribuite tablete, proiectoare și table inteligente în valoare de 8 milioane de euro

Modernizarea și dotarea tuturor unităților de învățământ din Baia Mare sunt fără nici un dubiu pe primul loc pe lista de priorități a primarului Cătălin Cherecheș. Toate unitățile de învățământ din Baia Mare vor fi dotate cu mobilier, echipamente IT și materiale didactice. În acest sens, a fost depus spre finanțare un proiect în valoare de 10 milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR), Componența C15 - Educație. Această investiție vine după ce anul trecut au fost distribuite tablete, proiectoare și table inteligente în valoare de 8 milioane de euro de care beneficiază elevii băimăreni.

53 de școli, licee și grădinițe vor fi dotate cu echipamente achiziționate din bani europeni.

Municipiul Baia Mare a depus spre finanțare proiectul „Dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar - Ecosistem Digital de educatie și formare în Municipiul Baia Mare” prin PNRR, Componența C15 - Educație. Astfel, vor fi dotate 851 săli de clasă și de grupă cu mobilier și materiale didactice: bănci, scaune, catedre pentru profesori, dulapuri pentru elevi, dulapuri pentru materiale didactice și alte materiale didactice.

887 de săli de clasă și de grupă vor avea table interactive, laptopuri sau sisteme all-in-one pentru cadrele didactice, sisteme de sunet, camere videoconferință, imprimante, scannere documente, precum și alte dotări, pe lângă echipamentele IT deja achiziționate pentru elevi și profesori în cadrul proiectului „EDU BM Educație digitală în Municipiul Baia Mare”.

Vor fi modernizate sau înființate și dotate 30 de laboratoare multidisciplinare (fizică, chimie, biologie), cu materiale didactice specifice, echipamente digitale și mobilier specific.

38 de laboratoare de informatică vor fi echipate cu table interactive, sisteme de tip desktop cu monitor, sisteme all-in-one sau laptopuri, sisteme sunet, imprimante, camere videoconferință, router wifi și alte dotări, în timp ce 29 de cabinete școlare vor fi dotate cu mobilier specific și materiale didactice specifice, inclusiv echipamente digitale pentru diferite discipline precum: limbi moderne, cabinet multidisciplinar. De asemenea, 43 de cabinete pentru asistență psihopedagogică vor primi mobilier specific și materiale didactice specifice inclusiv echipamente digitale, precum jocuri de dezvoltare personală și albume logopedice.
 
În cadrul proiectului vor mai fi dotate 36 de săli de sport cu mobilier specific și materiale didactice specifice, precum: bancă gimnastică, ladă gimnastică,saltea gimnastică,trambuline sau materiale pentru jocuri sportive, în timp ce 7 ateliere de practică vor fi dotate cu mobilier și echipamente specifice, respectiv 6 ateliere cu echipamente digitale. Atelierele de practică vizează domenii precum: construcții, instalații, mecanică sau alimentație publică.

Dotarea unităților de învățământ continuă seria demersurilor întreprinse de primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, privind creșterea nivelului calitativ al actului educațional
"În Municipiul Baia Mare, din prima zi de când am fost ales primar și până astăzi, educația a fost considerată mereu o prioritate. Am investit sume considerabile în reabilitarea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ fie ele creșe, grădinițe, școli sau licee și colegii, printr-o serie de proiecte de renovare și reabilitare a unităților de învățământ. Continuăm acest demers până ce vom împlini cel mai important proiect pe care mi l-am asumat, cel de a avea condiții moderne de educație în absolut fiecare unitate de învățământ din Baia Mare, condiții ideale și unitare pentru toți copiii și tinerii băimăreni" - Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Prin Programul Operațional Regional sunt în reabilitare și modernizare școlile: „Nicolae Bălcescu”, „Simion Bărnuțiu”, „Dr. Victor Babeș” , „Alexandru Ivasiuc”, ”Dimitrie Cantemir”, "Ion Luca Caragiale" , „Vasile Alecsandri” , "Avram Iancu", Școala Gimnazială Nr. 18, colegiile: „Mihai Eminescu” și “Transilvania, Liceul cu Program Sportiv, precum și grădinițele: „Micul Prinț” , Grădinița Nr. 10, iar în cartierul Vasile Alecsandri a fost construită o grădiniță nouă, proiecte în valoare de 28 milioane euro.
La nivelul unităților de învățământ a fost derulat și proiectul "Împreună în cursa anti SARS-CoV-2", privind dotarea cu echipamente și accesorii de protecție sanitară și consumabile a unităților de învățământ, însumând 3 milioane euro.
De asemenea, în următoarea perioadă, vor intra în reabilitare și modernizare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, grădinițele: „Mihai Eminescu”, „ Floare de colt", Grădinița Nr. 28, școlile: „Lucian Blaga”, „George Coşbuc”, colegiile: „Aurel Vlaicu”, „ George Baritiu”, „Anghel Saligny", „ C.D. Nenitescu", Liceul Teoretic Emil Racoviță și Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul”, proiecte în valoare de 27 milioane de euro .

Acestea se adaugă celor care, în ultimii ani, au beneficiat sau beneficiază de astfel de investiții.

O preocupare importantă la nivelul municipiului sunt și investițiile pentru obținerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu, fiind depus în acest sens spre finanțare un proiect pentru o serie de școli, colegii și grădinițe, cu finanțare POIM în valoare de 4 milioane de euro.

În completarea proiectelor inițiate de către primarul Cătălin Cherecheș, pentru a aduce rețeaua școlară la cele mai înalte standarde, s-a realizat și dotarea cu tot ceea ce înseamnă tehnologie modernă pentru elevii și cadrele didactice din 33 unități de învățământ. Astfel, prin proiectul „EDU BM Educație digitală în Municipiul Baia Mare”, în valoare de 8 milioane de euro, deja implementat, peste 800 de clase au fost dotate cu table interactive, proiectoare și ecrane de proiecție. Pentru cadrele didactice au fost puse la dispoziție 1.315 laptopuri iar pentru elevi 18.502 tablete de uz școlar. Dotările pentru unitățile de învățământ au cuprins și 1.380 routere wireless, 857 camere web, 33 Sisteme AII-ln-One și sistem de management la distanță pentru dispozitivele mobile.

Un alt proiect important care devine realitate este acela al realizării unei baze sportive moderne tip I, pe strada Victoriei, pe terenul Colegiului Aurel Vlaicu, proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții. De asemenea, prin finanțare de la bugetul local, este în etapă de finalizare realizarea unui complex sportiv cu teren de fotbal sintetic, clădiri de vestiare și parcare, tot în zona Colegiului Aurel Vlaicu, fiind astfel redată băimărenilor o zonă care a fost de mai bine de 30 de ani scoasă din uzul școlar și abandonată. Pentru aceste proiecte finanțarea este de 4 milioane de euro.

De asemenea, alte două investiții majore, în valoare de 6 milioane de euro, sunt în implementare în Municipiul Baia Mare, prin construirea a două creșe, finanțate prin PNRR.
Toate aceste proiecte, inițiate de primarul Cătălin Cherecheș, în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, situează municipiul Baia Mare la un nivel performant privind investițiile în sistemul de învățământ, acesta fiind considerat pe plan local unul dintre cei mai importanți piloni ai societății.
 

 
Se incarca...