Primarul Cătălin Cherecheș: În 9 mai 2022, când celebrăm Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite și Ziua Europei trebuie să fie un moment de conștientizare a privilegiilor, dar și a obligațiilor pe care le presupune libertatea pe care o cunoaștem noi, generațiile actuale.

09 Mai, 2022
 
 
La fel ca în sport titlurile, independența se apără: în 9 mai, în loc să celebrăm steril Ziua Independenței de Stat a României, să ne trezim la realitate și să apărăm libertatea noastră, obținută prin jertfa celor pe care astăzi îi numim eroi
 
Contextul politic actual ne îndeamnă, mai mult ca oricând, să tratăm cu seriozitate situația pe care o tranzitează Europa în ultimele luni. În 9 mai 2022, când celebrăm Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite și Ziua Europei trebuie să fie un moment de conștientizare a privilegiilor, dar și a obligațiilor pe care le presupune libertatea pe care o cunoaștem noi, generațiile actuale.
 
Un semnal de alarmă, un duș cu apă rece, un apel de trezire pentru toți cei care, sub greutatea cotidianului impus tot de către puterile obscure, refuză să conștientizeze pericolul și își vând țara vot cu vot unor marionete care promit, dar nu livrează și care, în paralel, pun în pericol stabilitatea și așa fragilă, independența noastră, a tuturor, câștigată de mințile luminate ale unor patrioți pur sânge și, nu o dată, cu sacrificiul suprem. Independența câștigată cu sângele eroilor pe care din ce în ce mai puțin îi plângem, cărora din ce în ce mai steril și precar le onorăm memoria și jertfa!
 
Istoria ne învață multe și am presupus, mulți dintre noi, greșind, că ea nu se repetă. Timpurile se schimbă, oamenii se schimbă, tehnologia evoluează, însă rămâne veșnică dorința de a domina, a conduce, cu orice preț, de a fi suprem, deasupra tuturor.

Istoria are un mod nemilos de a se repeta atunci când nu ne învățăm lecțiile, atunci când frâiele națiunilor sunt preluate de indivizi ale căror interese personale și de grup primează în fața interesului comun, public.
 
Ceea ce astăzi se întâmplă, și nu voi intra acum în detalii, nu este altceva decât o luptă nebună pentru putere. O luptă a cărei miză este peste puterea de înțelegere a majorității, o luptă în care noi, românii, nu contăm prea mult însă din care avem enorm de mult de pierdut. Plătim deja cu vârf și îndesat nesăbuința unora, trădarea neamului românesc și al interesului național, ca să nu zic și... prostia. Suntem slugi la stăpân, chiar dacă neoficial, cu toată frustrarea, supărarea pe care o simt eu, dumneavoastră și toți cei care văd măcar puțin în spatele cortinei unde se joacă această tragicomedie.
 
Eroii noștri, sufletele românilor care s-au sacrificat nu o dată pentru libertatea noastră, pentru independența țării noastre, se zvârcolesc astăzi văzând unde a ajuns și cum este gestionată suveranitatea României.
 
Am aderat la Uniunea Europeană, ce bucurie, câtă evoluție, chiar dacă încă luptăm să scăpăm de imaginea de rudă săracă pe care ne-au atribuit-o alții și, ăsta e adevărul, oricât de dureros ar fi, nu am reușit încă să o schimbăm. Să schimbe cine această imagine? Măcar alții au pus la putere actori care își joacă rolul demn de un Oscar. Noi? Ne tot dăm corigența și rămânem tot repetenți o dată la câțiva ani...
 
Respect și prețuire, veșnică pomenire celor care au încununat cu independență România în 1877. O rugăciune din suflet pentru memoria tuturor eroilor care s-au jertfit pentru români și pentru România. Minte limpede, determinare și fermitate celor care țin astăzi în mâini frâiele țării noastre, dar mai ales românilor!
 
 
Dr. Ec. Cătălin Cherecheş
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...