Primarul Cătălin Cherecheș: De Ziua Națională a Tineretului, îmi doresc să îndrăznim să îi lăsăm pe tinerii noștri să ''zboare'', să descopere, oferindu-le în același timp rădăcini zdravene, un ACASĂ sănătos și stabil unde să se întoarcă cu drag.

02 Mai, 2023
 
Mi-ar plăcea să văd, astăzi măcar, mai puțini care le spun tinerilor cum trebuie să fie, ce trebuie să facă și cel puțin câțiva care să aibă curajul să recunoască eșecul guvernărilor succesive care nu au făcut suficient pentru tânăra generație.

În Baia Mare investim masiv în educație din dorința de a oferi tuturor șanse și condiții egale, dotări moderne și un climat prielnic pentru a susține accesul copiilor și tinerilor la învățământ. Investim în zonele de agrement, de relaxare, parcuri, zone verzi, de petrecut timpul liber. Susținem educația, cultura, arta, tinerii care au nevoie de evenimente și locuri unde să se desfășoare.

Dar eu sunt doar un primar, iar colegii mei doar consilieri locali, respectiv funcționari în aparatul executiv al administrației locale. Puterea noastră este limitată, schimbările majore, care cu adevărat contează, trebuie să vină de la nivel central.
 
Degeaba facem școli care arată atractiv, unde există toate condițiile, dotările, dacă legea educației, pe lângă alte legi și inițiative care să susțină familia, copilul, tânărul, lasă de dorit. 

Am demonstrat în ultimii ani că în Baia Mare facem lucrurile diferit. Pe unii i-a deranjat și ne-au pus piedici. Alții au apreciat și au înțeles mesajul, simpatizându-ne și susținând cum pot acest efort al unei administrații locale de a face ceea ce au nevoie cetățenii, într-o țară unde oamenii sunt obișnuiți să conteze doar în ziua votului. 

Schimbarea începe aici. Schimbarea începe cu noi, adulții de astăzi, care purtăm pe umeri nu doar greutățile cotidiene actuale, ci mai ales responsabilitatea pentru cei care vin în urma noastră. 

Interacționez cu foarte mulți tineri, vorbesc zi de zi cu oameni de toate vârstele, cunosc îndeaproape problemele, dorințele, aspirațiile lor. Niciunul nu se plânge de România, de români în general, ci de cei care conduc țara noastră. Iar asta trebuie să ne dea de gândit. 

 Ne vrem tinerii acasă. Le spunem de mici cum trebuie să fie, ce trebuie să facă, în loc să le oferim contextul de a putea fi cine vor, unde vor, să asigurăm climatul potrivit aici, în țara lor. Dar pentru asta, înainte de toate, trebuie să ne asumăm că am greșit noi, oamenii simpli ai acestei țări. Nu este nimic pierdut, dimpotrivă. Viitorul contează și ce facem de acum încolo. Pentru ei, tinerii, pentru noi toți.
 

Dr. Ec. Cătălin Cherecheş,
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...