Primarul Cătălin Cherecheș: Am plantat castani pe Valea Usturoiului, din dorința de a lăsa generațiilor care urmează cea mai importantă moștenire: aurul verde, pădurea.

02 Mai, 2022
Fă rai din ce ai - ne îndeamnă o binecunoscută vorbă. Fă rai din locul unde stai - este îndemnul meu pentru voi toți.
 
Alături de 200 de băimăreni care au spus prezent inițiativei lansate de mine, colegi din primărie, de la Direcția de Asistență Socială, Spații Verzi, Poliția Locală, handbaliști remarcabili ai Minaurului, fotbaliști în care ne punem speranța în viitor, am plantat astăzi într-o zonă pe care îmi doresc să o redau comunității, să o conserv pentru cei care vin după noi.
 
Acum 3 ani, suprafețe considerabile de pădure din zona Baia Mare au fost afectate de furtună și vânt puternic. Silvicultorii băimăreni au făcut eforturi remarcabile pentru a reface prin plantari, regenerări naturale, patrimoniul acesta sacru. Am tot respectul pentru profesionalismul lor, pentru faptul că au descoperit tratamentul salvator pentru castanii din zona Baia Mare, afectați de un așa-zis “cancer” al castanului care a distrus în 20 de ani majoritatea arborilor.
 
Municipiul Baia Mare a beneficiat de o finanțare europeană pentru aceste studii și le sunt recunoscător specialiștilor pentru descoperirea și aplicarea cu rezultate a tratamentului salvator.
 
Castanul este un simbol al orașului nostru și sunt recunoscător pentru toți cei care au contribuit la salvarea acestui tezaur. Le mulțumesc colegilor silvicultori din cadrul Ocolului Silvic Baia Mare, structura care administrează cele 9.000 de hectare pe care le are în proprietate orașul nostru, respectiv specialiștilor de la Institurul de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov care au efectuat studiile științifice, de laborator.
 
Dorința mea a fost să arătăm că ne iubim orașul și simbolurile lui așa cum știm că majoritatea băimărenilor o fac. Să demonstrăm că pe lângă titulaturi și ranguri efemere suntem oameni care se implică și în mod individual pentru valorile orașului nostru.
 
Alături de cei 200 de băimăreni care au venit împreună cu mine, pe jos, pe Valea Usturoiului, 10 kilometri, am plantat castani pentru viitor, într-o zonă afectată. Pentru mine, pe lângă o atribuție cu care m-au încredințat băimăreni, pe lângă obligația morală pe care o am să contribui activ la bunăstarea comunității și a orașului nostru, acest gest este și unul de o mare încărcătură emoțională.
 
Duc mai departe, astfel, prin periodice demersuri, moștenirea și memoria regretatului meu tată, prof.univ.dr.ing. Dorel Cherecheș, care mi-a predat încă din primii ani de viață cea mai importantă lecție de iubire pentru oameni și pentru această planetă: respectul pentru pădure, pentru natură, pentru viață.
 
 
Dr. Ec Cătălin Cherecheș 
Primarul Municipiului Baia Mare 
 
Se incarca...