La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, aleșii locali au aprobat o serie de investiții deosebit de importante pentru comunitate

22 Iulie, 2021
La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, consilierii locali au aprobat, în cadrul ședinței ordinare din 21 iulie, o serie de proiecte deosebit de importante pentru Municipiul Baia Mare și pentru creștererea calității vieții în comunitate. Printre acestea se numără platformele îngropate pentru colectarea deșeurilor menajere, pasaje rutiere pentru decongestionarea traficului la intrarea în municipiu, precum și realizarea până anul viitor a Ștrandului Municipal.

200 de platfome îngropate de colectare a deșeurilor menajere vor lua locul containerelor de gunoi din oraș
 
“Din dorința de a crea condiții eficiente și moderne de colectare a resturilor menajere am decis să facem o investiție de aproximativ 3 milioane Euro pentru a monta și așeza în cartierele municipiului, în loc de 100 de puncte de colectare cât avem astăzi, 200 de platforme de colectare îngropate, unde cetățeanul să poată să arunce în mod civilizat, inclusiv selectiv, gunoiul menajer. Practic în aceleași locații vor fi amplasate pubele îngropate care nu se văd și care nu generează niciun fel de deranj. Fiecare familie va avea o cartelă care va permite accesul la aceste pubele, unde fiecare pungă de gunoi va fi cântărită și unde vom putea avea o evidență și o gestiune foarte clară a deșeurilor.” a spus primarul Municipiului Baia Mare , Cătălin Cherecheș.

Centru de colectare a deșeurilor inerte și voluminoase în Baia Mare
 
“În completarea acestor puncte vom crea un centru în care vor fi colectate deșeurile vegetale, respectiv voluminoase pentru că înțelegem că este nevoie și de astfel de spații destinate depozitării obiectelor voluminoase pe care cetățenii le scot din casă. Cu amendamentul că, în fiecare cartier, va trebui să găsim cel puțin o zonă unde să fie depozitate aceste deșeuri, în contextul în care nu putem să cerem locuitorilor municipiului Baia Mare să care în spate până la marginea orașului lucrurile pe care nu le mai folosesc. “ a mai arătat Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare
 
Realizarea Ștrandului Municipal – investiție prioritară

Cătălin Cherecheș , primarul Municipiului Baia Mare: “ Am reașezat ordinea și prioritățile pe care vrem să le finanțăm și ne-am asumat ca primul și cel mai intens finanțat obiectiv să fie Ștrandul Municipal. În discuțiile pe care le-am avut cu Consiliul Județean Maramureș, cu președintele Ionel Bogdan, am stabilit că municipiul Baia Mare împreună cu Consiliul Județean, orașul Baia Sprie și comuna Dumbrăvița vor dezvolta, pe un teren aparținând comunei Dumbrăvița, o bază de agrement de mari dimensiuni. În acest sens vom accesa și finanțări externe nerambursabile, pentru că discutăm despre un proiect de până la 40 - 50 de milioane de Euro, cofinanțarea urmând să ne-o asumăm fiecare dintre cei amintiți, într-o anumită măsură. Este un proiect amplu, însă până la realizarea acestuia la nivelul pe care îl avem din perspectiva terenurilor din zona Stadionului Dealul Florilor, respectiv zona vechiului Ștrand Municipal și a terenului 2 de fotbal, vom reconfigura studiul de fezabilitate respectiv proiectul nostru astfel încât să putem să demarăm proiectul, execuția noului Ștrand Municipal. Nu la nivelul la care ne gândeam inițial, ci la unul mai redus , astfel încât, dacă ne ajută Dumnezeu, în vara anului viitor să putem să deschidem acest obiectiv mult așteptat.”

Continuăm investițiile pentru reabilitarea unităților de învățământ și a clădirilor istorice din municipiu
 
“Învățământul și educația din municipiul Baia Mare, respectiv unitățile de învățământ, vor continua să fie o prioritate a Administrației Publice Locale. În ultimii ani au fost reabilitate, modernizate și dotate creșe, grădinițe, școli, licee și colegii, iar acest lucru va continua și în perioada următoare. Toate aceste investiții sunt menite să crească nivelului calitativ al actului educațional. Vorbim aici în primul rând despre reabilitarea Colegiului Național "Gheorghe Șincai", dar și despre reabilitarea Școlii Gimnaziale “Lucian Blaga“.
 
Nu vom neglija nici clădirile istorice pe care dorim să le reabilităm și să le redăm comunității. Reabilităm clădirea minoriților și Casa Pocol. Sigur că sunt foarte multe discuții legate de aceste obiective de investiții, însă vreau să nu uităm că a fost o mare dispută și atunci când am alocat 3 milioane de Euro din bugetul local pentru reabilitarea Coloniei Pictorilor, investiție relevantă pentru cel mai important simbol cultural al municipiului Baia Mare și pentru ceea ce înseamnă pilonul principal al identității municipiului și când am avut inspirația să recuperăm toți banii investiți, din fonduri europene. Lucrul acesta îl vom face atât pentru clădirile care sunt în sistemul de învățământ, cât și pentru clădirile care aparțin patrimoniului arhitectural al României” a declarat primarul Municipiului Baia Mare , Cătălin Cherecheș.

Două pasaje rutiere pentru fluidizarea traficului în zonele Italsofa și Clubul Văcarilor
 
“Municipiul Baia Mare se află la intersecţia a numeroase căi de comunicaţie rutiere şi feroviare, iar dezvoltarea economică a oraşului a atras în aceaste zone un important trafic de vehicule, astfel încât, necesitatea construirii unor variante de ocolire a devenit vitală pentru descongestionarea traficului local. Realizarea celor două pasaje Clubul Văcarilor (Baia Mare - Recea) și Italsofa (Baia Mare – Groși), investiții care vor fi realizate în parteneriat cu Consiliul Județean, vizează crearea unei rețele moderne de transport rutier, în vederea dezvoltării regionale a zonei. Ne dorim ca în acest fel să promovăm un sistem de transport durabil atât în regiune, cât și la nivel național, care să faciliteze transportul sigur, rapid și eficient al persoanelor și mărfurilor la standarde europene. “ a mai spus Cătălin Chereheș , primarul Municipiului Baia Mare.
 
Se incarca...