Administraţie

A fost înființată Comisia de Arhitectură și Estetică Urbană a Municipiului Baia Mare

23 Aprilie, 2015

În 14 aprilie 2015, în plenul ședinței Consiliului Local al Municipiului Baia Mare, prin Hotărârea nr.171/2015, aleșii au aprobat reorganizarea Comisiei de Arhitectură și Estetică Urbană, ca subcomisie a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism, organ consultativ cu atribuții de avizare, expertiză tehnică și consultanță, aflată sub coordonarea primarului.

 

Din Comisia de Arhitectură și Estetică Urbană fac parte următorii membri: Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare în calitate de președinte; Arhitect șef Mircea Dinculescu; directorul Direcției de Urbanism Izabella Morth; șeful Serviciului Autorizații Construcții Andrei Bakk; directorul Serviciului Patrimoniu Lia Mureșan; arhitectul Ștefan Paskucz din partea Ordinului Arhitecților din România; arhitectul Horia Brânzei din partea Ordinului Arhitecților din România (arhitectul Zoltan Marosan - membru supleant); directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Ioan Marchiș și artistul plastic Laura ghinea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici - Filiala Baia Mare (artistul plastic Adrian Chira, membru supleant din partea UAP).

 

Constituită conform reglementărilor legislative în vigoare, Comisia de Arhitectură și Estetică Urbană joacă un rol important în administrația publică locală și în dezvoltarea și estetica viitoare a municipiului Baia Mare.

 

În majoritatea ţărilor europene, cromatica faţadelor este reglementată atât pentru monumentele protejate cât şi pentru zonele cu construcţii noi, prin regulamente aprobate de "palete de culori", care detaliază culorile permise la finisarea faţadelor clădirilor. În România nu există din punct de vedere legislativ precizări concrete cu privire la cromatica faţadelor, la game de culori permise, dar mai ales la cele interzise. În ultimii ani, s-au experimentat diverse scheme de colorare a faţadelor, fără a exista o abordare unitară, indiferent de situaţia reabilitărilor termice la locuinţele colective sau de intervenţiile greşite la clădirile monumente istorice. Având în vedere faptul că municipiul Baia Mare există în prezent, un număr mare de clădiri cu faţade deteriorate şi care necesită reabilitare sau finisare a faţadelor, Municipiul Baia Mare, prin Direcţia de Urbanism a elaborat "Regulamentul Local de Cromatică Urbană" pentru a elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma abordărilor neprofesioniste din partea proprietarilor. Regulamentul cuprinde setul de reguli privind relaţia dintre culoarea faţadei şi celălalte elemente constructive, modul de avizare al lucrărilor precum şi sancţiuni în cazul încălcării prevederilor prezentului Regulament, atât pentru clădiri monument istorice căt şi pentru cele situate în cartierele municipiului.

 

Comisia de Arhitectură și Estetică Urbană a Municipiului Baia Mare s-a reunit pentru prima dată joi, 23 aprilie 2015 și se va reuni periodic pentru a analiza, dezbate, aviza, respectiv pentru a oferi soluțiile cele mai bune din punct de vedere arhitectural și estetic, pentru a garanta o față europeană orașului nostru.  

 

 
Se incarca...