Servicii destinate victimelor violenței domestice

Servicii oferite victimelor violenței în familie

  •  Servicii primare: informare și consiliere
  •  Servicii specializate: găzduire și asistare psiho – socială


Capacitate: pe componenta de găzduire: 15 locuri (5 camere cu câte 3 paturi, 3 băi, bucătărie, spațiu comun de joacă și socializare)

Cine poate solicita acest serviciu

- Femei și copii, victime ale violenței domestice/ familiale, persoane de susținere ale acestora.


Pașii ce trebuie urmați

•  Servicii primare: informare și consiliere în vederea depășirii situației de criză.
Victimele violenței solicită sprijin fie direct, fie îndrumate de alte instituţii cu competenţe în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei (Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, Poliţia Municipiului Baia Mare, Unitatea Primiri Urgenţe şi Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgență „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Maramureş, etc.) Referirea de către alte instituţii se realizează fie prin informarea verbală a persoanelor cu privire la existența acestui serviciu, fie prin sesizare telefonică sau în scris a cazurilor.

În cadrul primei întâlniri, specialistul face o evaluare a situației prezentate și, în funcție de caz și de solicitarea beneficiarei, poate recomanda: consiliere psihologică, consiliere juridică, îndrumare spre alte instituţii sau specialişti și/ sau admiterea în Centrul Social Tranzit (adăpost temporar pentru victimele violenței).

În cadrul şedinţelor de consiliere, clientele sunt informate despre: serviciile de care pot beneficia, instituţiile abilitate să intervină în familie în momentul producerii actelor de violenţă, alte instituţii la care pot apela pentru soluționarea situației problematice, drepturile pe care le au, posibilitățile de acțiune. Beneficiarele sunt sprijinite şi încurajate să iasă din situaţia de violenţă. Consilierea psihologică vizează susţinerea lor în plan emoţional, redobândirea stimei de sine, renunţarea la tendinţele de autoculpabilizare, creşterea capacităţii de auto- determinare şi a autonomiei personale, etc.

•  Servicii specializate
Primire și găzduire temporară (7- 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii până la maxim 6 luni) în Centrul Social Tranzit (adăpost temporar pentru victimele violenței).

Admiterea în Centrul Social Tranzit se poate face în două moduri:
- în regim de urgență: în baza colaborării serviciului nostru cu Poliția Municipiului Baia Mare și cu UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgență „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, în afara programului de lucru (de luni până vineri în intervalul orar 22- 06, sâmbăta și duminica) victimele pot fi însoțite la centru de un reprezentant al Poliției Municipiului Baia Mare și/ sau al UPU
- la solicitarea victimei, în acest caz parcurgându-se următoarele etape: evaluarea inițială a cazului, depunerea de către victimă a unei solicitări scrise, evaluarea posibilității/ oportunității admiterii ei în cadrul unei ședințe de echipă, comunicarea deciziei persoanei în cauză, întocmirea documentației necesare.
În ambele cazuri, admiterea se realizează pentru o perioadă de 7 zile, timp necesar evaluării situaţiei psiho-sociale a familiei. După această perioadă, în situațiile în care se impune acest lucru, se încheie un Contract de furnizare a serviciilor pentru o perioada de 2 luni. La finalul celor 2 luni contractuale se analizează situația existentă, contractul putând fi prelungit prin act adițional cu încă maxim 4 luni.

Asistare psiho- socială în adăpostul temporar:
• consiliere psihologică individuală/ familială
• informare/ consiliere juridică, sprijin în realizarea unor demersuri cu caracter juridic (asistare în vederea întocmirii unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecție, informare/ îndrumare în ce privește depunerea unei plângeri penale pentru lovire/ violență în familie, a unei acțiuni în instanță privind divorțul/ exercitarea autorității părintești, etc.)
• informare/ consiliere privind accesul pe piața muncii
• informare cu privire la alte tipuri de prestații și servicii sociale disponibile și facilitarea accesului la acestea
• medierea relației cu alte instituții/ organizații (unități de învățământ, DGASPC Maramureș, ONG-uri, etc.)
• însoțire în vederea obținerii unor documente, acte și/ sau unor drepturi cu caracter social

Distribuirea de alimente şi materiale igienico- sanitare:
• Asigurarea de alimente și materiale igienico- sanitare beneficiarelor Centrului Social Tranzit (adăpostului destinat victimelor violenţei domestice) se realizează fără contribuţia financiară a acestora, în limita fondurilor disponibile.


Acte necesare

- Cerere
- Documente suport ce confirmă / atestă actul / acțiunea de violență domestică


 

Unde se depun actele

Serviciul Copil Familie și Persoane cu Dizabilități
Centrul Social Tranzit destinat victimelor violenței domestice
Baia Mare, B-dul Republicii, nr 70 A


Program cu publicul
Luni Marti Miercuri Joi Vineri
08:00 - 16:00 08:00 - 16:00 08:00 - 16:00 08:00 - 17:00 08:00 - 15:00
 
Pentru mai multe informații contactați: Serviciul Copil Familie și Persoane cu Dizabilități
Centrul Social Tranzit destinat victimelor violenței domestice
Adresa: B-dul Republicii, nr 70 A Telefon: 0736 404 326 | 0262 708 453
   Program Casierii
Str. Gheorghe Şincai, Nr. 37
Luni-Miercuri 0815-1230 | 1300-1500
Joi                     0815-1230 | 1300-1600
Vineri                0815-1230 | 1300-1400
Se incarca...