Cătălin Cherecheş

Primar

Statutul în administratia publică

Ales în funcția de primar la alegerile locale parțiale din 8 mai 2011 și reales la alegerile din 10 iunie 2012. La alegerile locale organizate în data de 10 iunie 2012, Cătălin Cherecheș a fost reales în funcție cu 86,3% din voturile exprimate, în condițiile celei mai consistente prezențe la vot din ultimii 20 de ani în Baia Mare.

Cătălin Cherecheș a obținut la scrutinul din anul 2012, cel mai mare număr de voturi pentru funcție de primar al unui municipiu reședință de județ din România.

Cătălin Cherecheș a candidat la alegerile locale din 5 iunie 2016 pentru un nou mandat, alături de echipa Coaliției pentru Baia Mare, fiind preferat de aproape 70% dintre băimărenii care și-au exercitat dreptul de vot.

"Acum, prin votul vostru, prin încrederea care mă onorează, împreună cu voi, mă întorc mult mai puternic și mai hotărât să muncesc pentru Baia Mare și pentru Maramureș” , scrie Cătălin Cherecheș în mesajul postat pe o rețea de socializare.


Despre

S-a născut la data de 7 iulie, 1978, în Baia Mare, orașul în care a crescut, s-a format și în care a ales să trăiască, încercând în permanență să contribuie la promovarea și dezvoltarea urbei.

Încă din primii ani de viață, a fost educat în spiritul iubirii față de orașul nostru, față de comunitatea băimăreană, de către mama sa, doamna dr. Viorica Cherecheș și regretatul său tată, prof.univ.dr.ing. Dorel Cherecheș.

După finalizarea studiilor liceale, la Colegiul Național Gheorghe Șincai (unde a studiat în perioada 1993 - 1997), Cătălin Cherecheș a absolvit cursurile a două facultăți, urmate în paralel, în perioada 1997 – 2001, este vorba de Facultatea de Studii Economice în Limbi Străine (germană)/Academia de Studii Economice București, specializarea – economia întreprinderii, dar și Facultatea de Comerț a Universității Economice din Viena. În perioada 2002 – 2003 și-a desăvârșit studiile în urma unui curs de formare continuă în management și economie al Academiei de Studii Economice București, ca doi ani mai târziu să devină masterand în drept administrativ și statutul funcționarului public al Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad. Primarul Cătălin Cherecheș deține și un masterat în securitate și apărare națională obținut la Universitatea Națională de Apărare "Carol I", iar din anul 2012 este și doctor în științe al Academiei de Studii Economice București.

Înainte de a-și fi dedicat viața și activitatea profesională comunității băimărene, a lucrat ca economist și mai apoi ca director economic, fiind în perioada 2007 – 2011 și asistent universitar la Facultatea de Științe a Universității de Nord din Baia Mare, catedra de discipline economice, apoi în perioada 2008 - 2011 a fost deputat în Parlamentul României.

Ca primar este cunoscut și respectat datorită modului în care știe să comunice cu cetățenii, ascultând și rezolvând problemele acestora, atât cele de interes comun cât și cele personale. Încă din prima zi după alegerea sa în funcție, Cătălin Cherecheș a revoluționat conceptul de administrație publică în Baia Mare, impunând un ritm alert în cadrul instituției cât și serviciilor publice din Municipiul Baia Mare. Curățenia și ordinea au devenit imperative majore în Baia Mare iar problemele și așteptările comunității priorități rezolvate cu competență . Cătălin Cherecheș a demonstrat un deosebit interes și implicare în dezvoltarea urbei, generând o noua viziune transpusă în fapte prin numeroasele proiecte de investiții, demarate și finalizate în ultimii ani.


Rolul primarului municipiului Baia Mare

Primarii şi consiliile locale funcţionează ca autorităţi ale administraţiei publice locale şi rezolvă treburile publice din comune, oraşe şi municipii, în condiţiile legii.

Primarul îndeplineşte o funcţie de autoritate publică.

Primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor consiliului local; dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor, ale celorlalţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, ale prefectului, precum şi a hotărârilor consiliului judeţean, în condiţiile legii.


Atribuțiile primarului

Primarul îndeplineşte următoarele categorii principale de atribuţii:
• atribuţii exercitate în calitate de reprezentant al statului, în condiţiile legii;
• atribuţii referitoare la relaţia cu consiliul local;
• atribuţii referitoare la bugetul local;
• atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor;
• alte atribuţii stabilite prin lege.

Vezi lista completă a atribuțiilor primarului


"Primarul și funcționarii publici sunt în serviciul cetățeanului și nu invers, acesta este crezul pe care îl susțin și mă oblig să îl respect!"
Cătălin Cherecheș
Contact
Adresa: Str. Gh. Sincai nr. 37, etaj I, camera 9 Telefon: 0262 211 001, 0262 211 002, 0722 348 755 Fax: 0262 212 332 E-mail: primar@baiamare.ro

Se incarca...