Primarul Cătălin Cherecheș:Mă alătur românilor care celebrează Ziua Culturii Naționale, stabilită ca dată în ziua când comemorăm nașterea marelui poet național - Mihai Eminescu

15 Ianuarie, 2023
 
 
"Educația e cultura caracterului, cultura e educația minții”(Mihai Eminescu)
 
Mă alătur românilor care celebrează Ziua Culturii Naționale, stabilită ca dată în ziua când comemorăm nașterea marelui poet național - Mihai Eminescu.
 
Sunt recunoscător pentru toți cei care au contribuit la cultura națională, prin viața și activitatea lor, prin capodopere care nu doar că au îmbogățit moștenirea noastră culturală, ci ne-au făcut cunoscuți și apreciați peste hotare.

Cultura unește, înnobilează, îndeamnă spre evoluție, în respect și prețuire pentru trecut. Cultură fără educație, însă, nu se poate. Iar educația este, pe lângă cultură, un domeniu major în care guvernanții au obligația morală de a investi masiv, de a susține toate eforturile care se fac la nivelul administrațiilor locale, dar inclusiv la nivelul familiilor care au copii și se străduiesc să le ofere educație aleasă, atât acasă, cât și în unitățile de învățământ. Și toate astea, în pofida perioadelor politico-economice tulburi care au lăsat cicatrici îngrijorătoare și asupra sistemul de învățământ.

La nivelul municipiului Baia Mare am dovedit în ultimii zece ani că pentru administrația locală educația și cultura sunt domenii vitale. Investim masiv în tot ceea ce înseamnă reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ, a patrimoniului cultural, sprijinind în același timp artiștii și oamenii de cultură, evenimentele menite să aducă plus valoare comunității noastre și, implicit, culturii naționale. Însă, efortul nostru, lupta părinților, străduința cadrelor didactice, zvâcul oamenilor de cultură și al artiștilor trebuie susținut și prin politici și finanțări consistente și coerente din partea statului român.

Îmi exprim speranța că educația și cultura vor beneficia de un interes mai mare din partea celor care țin în mâini astăzi administrarea României, chiar dacă în ultimii ani aceasta a lăsat de dorit. Fără educație și cultură nu putem să avem așteptări prea mari de la viitor, iar lipsa unei susțineri financiare consistente ale celor două domenii majore este una dintre cele mai mari deservicii pe care le-am putea face copiilor noștri.

Acum, la 173 de ani de la nașterea poetului național și universal Mihai Eminescu, opera poetului nepereche rămâne una dintre cele mai importante capitole din cultura noastră națională. Să avem grijă să o păstrăm și să o lăsăm moștenire și celor care vor veni după noi, alături de celelalte file și capitole neprețuite ale culturii noastre.
 

Dr. Ec. Cătălin Cherecheș,
Primarul Municipiului Baia Mare
 
Se incarca...