Obiectivele Primarului

Obiectivele Primarului - 05 August, 2012
"Doresc să dau înapoi orașului în care m-am născut, Baia Mare, oamenilor care își au rădăcinile sufletești și spirituale în acest minunat oraș, măcar o parte din iubirea, abundența, înțelepciunea pe care le-am primit în dar de la cei ce alcătuiesc acest univers generos în care trăim."

Cătălin Cherecheș

1. Demolăm cocioabele de pe Craica, Pirită, din Ferneziu și zona Gării

Am demolat primele 60 de construcții improvizate de pe Craica, alte 120 de familii sunt mutate în acest moment, iar cocioabele lor sunt puse la pământ de buldozere.
După ce vom elimina Craica, ne apucăm de treabă și în celelalte pungi de sărăcie și mizerie de pe raza orașului nostru.
Buldozerele vor intra pe Pirită în cel mai scurt timp și vor demola fiecare construcție improvizată de aici. La fel vom proceda și în cazul coloniei din zona Gării, dar și a celei din cartierul Ferneziu. Baia Mare trebuie să fie în ansamblu un oraș civilizat.
Nevoia de dezvoltare continuă nu ne permite să fim limitați de pungile de sărăcie și mizerie. Cei care nu sunt din Baia Mare sunt trimiși în localitățile natale, celorlalți le asigurăm locuințe de urgență.
Nu mai accept nici o construcție improvizată pe domeniul public al municipiului Baia Mare.
 

2. Asfaltăm drumurile și trotuarele din toate cartierele

Băimărenii au nevoie de străzi asfaltate atât la capitolul carosabil, cât și trotuare. Am intervenit deja cu lucrări de reabilitare în toate cartierele, dar e doar un început timid.
Pe străzile unde vom intra în vara acestui an cu extinderea sau reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, vom asfalta ulterior.
În premieră pentru Baia Mare, am inclus în programul de reabilitare și modernizare, aleile și curțile de bloc. În următorii patru ani vom lucra în toate zonele orașului, pe fiecare stradă și în fiecare curte de bloc.
Venim cu investiții majore, iar eu personal mă voi asigura, la fel cum am făcut în ultimul an, că lucrările sunt de calitate și durabile.
Vom da o nouă estetică centrului orașului care, până în 2013, va avea o față demnă pentru un municipiu reședință de județ. Și strada Grănicerilor va fi reabilitată și modernizată în următorul an, lucrările demarează în vara acestui an și se vor finaliza în 2013.
Continuăm în forță lucrările în cartiere unde îmi doresc să avem trotuare practicabile și de calitate, alei și zone de circulație auto asfaltate.
 

3. Apă și canalizare în toate cartierele

Extindem, respectiv reabilităm, rețelele de apă și canalizare din întreg municipiul Baia Mare. Lucrările vor fi demarate în vara acestui an, după finalizarea licitației.
Prin acest proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de aproape 60 de milioane de euro, vom reuși să ajungem la un grad de acoperire de 95 % cu rețeaua de apă și canalizare. Această investiție va fi implementată în perioada 2012 – 2013.
Mă bucură enorm că prin acest proiect putem introduce aceste două rețele vitale în cartiere ca Ferneziu, Firiza și Valea Borcutului. Băimărenii care locuiesc aici așteaptă de ani de zile să beneficieze de utilitățile de care se bucură cetățenii din celelalte cartiere.
Vor fi reabilitate sau extinse aceste rețele și în cartierele Săsar, Valea Roșie, Grivița, Orașul Vechi,Vasile Alecsandri, Republicii, Gării și Depozitelor. Cele câteva străzi din anumite cartiere care nu au putut fi incluse în acest proiect vor fi acoperite din bugetul local.
 

4. Ordine publică și siguranţă pentru băimăreni

Copiii noștri au nevoie de siguranță, seniorilor noștri trebuie să le asigurăm liniștea. Toți băimărenii au nevoie de un oraș curat, civilizat, în care ordinea și siguranța primează.
Avem pregătit studiul de fezabilitate pentru introducerea unui sistem de monitorizare video în tot municipiul Baia Mare.
Vom avea camere de supraveghere atât în zonele cu potențial infracțional cât și pe arterele principale, dar și în cartiere. Vom monitoriza zonele de blocuri, piețele, parcurile, parcările, punctele de colectare a deșeurilor, dar și unitățile de învățământ. Avem deja câteva creșe și grădinițe unde am introdus astfel de sisteme de monitorizare, iar în următorii ani, rând pe rând, vom dota fiecare unitate de învățământ cu camere de supraveghere.
Am amplasat deja opt posturi de poliție în cartiere, urmând să extindem numărul acestora la 12, mai ales că până în vară rezolvăm și problema personalului la Poliția Locală. Avem foarte multe alte mici proiecte prin care ne propunem să asigurăm ordinea și siguranța băimărenilor.
 

5. Cel mai curat și verde oraș din România


Am făcut pași importanți pentru curățenia orașului nostru, atât în ceea ce privește colectarea deșeurilor menajere, cât mai ales salubrizarea și întreținerea zonelor publice, fie că vorbim de centrul orașului sau de cartiere. Măturăm trotuarele și aliniamentele stradale, dar le și spălăm pentru a menține un mai mare grad de curățenie, dar și pentru a elimina neplăcerile cauzate de praf.
 
Am impus un program strict și amplu de curățenie, verific constant ca tot ceea ce se găsește pe hârtie, să se regăsească și în cartiere. Am împrejmuit punctele de colectare a deșeurilor menajere pentru a le proteja de vandali și pentru a menține curățenia în jurul acestor amplasamente.
 
Am salubrizat și am reamenajat anul trecut Parcul de la Gară. Continuăm în acest an cu reabilitarea, reamenajarea și modernizarea Parcului Mara, Câmpul Tineretului și Parcul Municipal Regina Maria. În acest an demarăm lucrările pentru Parcul Public Central, finanțat din fonduri europene, pe locul fostelor sere ale orașului, în zona Catedralei Ortodoxe Episcopale „Sfânta Treime”.
 
Sunt preocupat și de zonele verzi din cartiere, pe care le vom întreține permanent. Cartierul Vasile Alecsandri va beneficia din acest an de o nouă înfățișare, una verde, în urma implementării unuia dintre proiectele PIDU care, prevede amenajarea a trei mini părculețe în această zonă. Tot în acest cartier vom gazona o suprafață de 13,5 hectare. Și în celelalte cartiere ale orașului nostru vom veni cu îmbunătățiri la capitolul zone verzi și avem de gând să introducem și un sistem de irigare pe toată raza orașului nostru.
 
Energia verde este un subiect care mă preocupă, una dintre proiectele de la acest capitol fiind montarea de panouri solare pe blocurile din orașul nostru.
 

6. Construim 50 de locuri de joacă pentru copiii noștri

Am amenajat opt locuri de joacă noi pe străzile Ciprian Porumbescu, Aleea Rotundă, Jupiter, Cuza Vodă, în spatele blocului TR6, dar și în cartierul Ferneziu, și am reabilitat câteva dintre locurile de joacă existente, unde am amplasat elemente de joacă noi. În apropierea locurilor de joacă am amplasat foișoare pentru seniori, dar și elemente de sport pentru tinerii care doresc să facă mișcare în aer liber.
În acest an vom amenaja 20 de noi locuri de joacă în cartiere, urmând ca în următorii trei ani să mai venim cu aproximativ 30 de asemenea spații, dotate modern și conform doleanțelor și necesităților copiilor noștri. Și în cartierul Vasile Alecsandri vom amenaja opt locuri de joacă noi, din finanțări europene.
 

7. Creăm 5000 de locuri de muncă în următorii 4 ani

Unul dintre punctele esențiale ale dezvoltării orașului nostru îl reprezintă dezvoltarea economică.
Avem nevoie de locuri de muncă bine plătite pentru tinerii noștri, dar și pentru cei care muncesc în străinătate și vor să se reîntoarcă acasă, să lucreze și să trăiască lângă familiile lor.
Creăm locuri de muncă în producție. Preluăm terenurile poluate și contaminate, prin fonduri europene le decontaminăm și le ecologizăm, apoi vom dezvolta parcuri industriale în zone precum Pirită, Cuprom, Italsofa și Romplumb. Beneficiind de aceste terenuri, le putem oferi și agenților economici care doresc să își amplaseze bazele de producție în Baia Mare, astfel vom asigura și noi locuri de muncă.
Prin schema de ajutor minimis pe care am inițiat-o anul trecut, și care a fost adoptată de Consiliul Local, oferim reduceri, și chiar scutirea de la plata impozitelor locale pe clădiri și terenuri, pentru societățile care investesc între 300.000 și peste 1.000.000 de euro în orașul nostru, dar care creează și noi locuri de muncă prin investițiile demarate.
 

8. Construim 500 de locuinţe sociale și pentru tineri

Am finalizat recent blocul ANL de pe Aleea Mărăști, iar cele 48 de apartamente au ajuns la familiile de tineri băimăreni care au avut depuse dosare, și care erau primii pe lista de solicitanți. Îmi doresc să demarăm în următorul an construcția altor două blocuri ANL, unul pe strada Mărășești și celălalt pe Bd. Republicii. Am încrederea că lucrările, la cel puțin unul dintre aceste două blocuri, vor fi începute în acest an. Reabilităm blocurile sociale de pe străzile Melodiei nr.4, Horea nr.46B și Vasile Alecsandri R1A, și aici lucrările vor începe în acest an.
 
Avem pregătit un proiect prin care vom construi un cartier de blocuri sociale fie în zona Postfunduș, fie pe strada Jandarmeriei.Prin proiectul reabilitării termice a blocurilor din orașul nostru, oferind cetățenilor și scutiri la plata impozitelor pentru câțiva ani, îmi doresc să putem mansarda imobilele pentru a crea și în acest fel locuințe pentru tinerele familii.
 
În următorul mandat am convingerea că vom reuși să construim cel puțin 500 de locuințe pentru familiile cu probleme sociale, dar și pentru tinerii care au nevoie de o locuință.
 


9. Toate creșele, grădiniţele, școlile și liceele renovate

Încă din prima zi după ce am avut onoarea să fiu ales primarul municipiului Baia Mare, am demarat investiții în învățământul băimărean. Am început, rând pe rând, să renovăm, să modernizăm și să dotăm creșele, grădinițele, școlile, dar și liceele din orașul nostru.
 
Doresc să ofer condiții egale în toate unitățile de învățământ, indiferent de cartierul în care sunt situate. Vreau să construim din acest an încă două creșe în cartierele orașului, dar și grădinițe care să le înlocuiască pe cele aflate la parter de blocuri. Vom construi grădinițe moderne și dotate cu tot ceea ce au nevoie copiii noștri. Și în școli și licee vom intra cu toate lucrările necesare, dar și cu dotări. Vom reabilita curțile insituțiilor de învățământ, le vom asfalta, dar vom amenaja și zone verzi și terenuri de sport. În afara orelor de program, la aceste terenuri, vor avea acces și copiii și tinerii din cartiere.
 
În următorii patru ani fiecare creșă, grădiniță, școală și liceu din Baia Mare, va arăta demn scopului nobil pe care îl servește.
Tinerii reprezintă viitorul comunității noastre, a orașului pe care atât de mult
îl iubim cu toții, tocmai de aceea trebuie să venim în întâmpinarea nevoilor și dorințelor lor, să le oferim condiții optime pentru a învăța.
 

10. Susţinem performanţa în sport și cultură

Am alocat în acest an, în premieră, un procent de 2% din bugetul local pentru sportul băimărean. Este vorba de peste 30 de miliarde de lei vechi. Mă voi asigura că și în următorii ani vom aloca cel
puțin atât pentru sprijinirea sportului de performanță, dar și pentru sportul de masă.
Avem în orașul nostru tradiția handbalului și îmi doresc să cunoaștem din nou zile glorioase. Vom investi în cluburile de juniori pentru a produce sportivi de performanță care să continue această tradiție care ne-a adus atât de multă bucurie.

Vreau să sprijinim și rugby-ul, dar îmi doresc să creăm o platformă de susținere și pentru echipa de fotbal. În această zonă îmi doresc să aducem oameni cinstiți și corecți care să gestioneze onest fondurile, care să știe să atragă fonduri și din mediul privat de afaceri.

În zona Piritei, după ce vom elimina punga de sărăcie și mizerie, vreau să amenajăm un complex de agrement, dar și pentru sport. Mă gândesc chiar să construim un nou stadion, de 10.000 de locuri, iar pe Stadionul municipal să punem bazele Academiei de Artă, cu pavilioane expoziționale și de creație.
În ceea ce privește cultura și arta, vom continua să susținem artiștii plastici, să reabilităm Colonia Pictorilor și să continuăm astfel tradiția Școlii Băimărene de Pictură.

Parcul Dacia a devenit Parcul Scriitorilor, iar data de 15 iunie am desemnat-o oficial Ziua Scriitorilor. Arcadele din acest parc vor fi reabilitate și vom amplasa pe ele plachete comemorative cu numele scriitorilor trecuți în eternitate.
 

11. Ocrotim pensionarii și persoanele cu dizabilităţi

La inițiativa mea, 11.538 de pensionari și 4.237 de persoane cu dizabilități primesc de un an de zile tichete sociale de patru ori pe an, atât de sărbători cât și cu ocazia zilei internaționale a vârstnicilor, dar și a persoanelor cu dizabilități. Toți seniorii orașului nostru, fie că sunt pensionari, fie că nu au venituri din pensii, beneficiează de reduceri de 50% la abonamentele pentru transportul public în comun, iar cei peste 70 de ani pot circula gratuit pe raza orașului nostru, pe mijloacele de transport ale societății URBIS.

Am amenajat până astăzi, 11 locuri de recreere pentru vârstnici în fiecare cartier al orașului nostru (Aleea Rotundă, Victoriei, Ciprian Porumbescu, Gh. Bilașcu, I.L.Caragiale, Gară, Republicii colț cu Unirii, Bd. Independenței, cartierul Ferneziu și două pe Bd. București).

Am reabilitat Centrul de zi Caspev pentru ca seniorii băimăreni să aibă parte de condiții decente .
Din iubire și respect față de seniorii care au pus umărul la construirea orașului nostru, sacrificându- se pentru familie și pentru comunitate, organizez an de an, încă din 2008, Balul Seniorilor. Voi continua an de an, și de acum încolo, să le ofer părinților și bunicilor noștri acest eveniment menit să le reconfirme statutul important pe care îl au în viețile noastre.

Construim Centrul social Rivulus Pueris, destinat atât seniorilor cât și tinerilor, generând astfel un schimb de opinii, sfaturi și de experiență între generații. Reabilităm Clubul Pensionarilor din Parcul Municipal Regina Maria, un loc îndrăgit de vârstnici, dar care a fost lăsat de izbeliște în ultimii ani.Construim în acest an primul Centru Social pentru Persoanele cu Dizabilități în Baia Mare, în cartierul V. Alecsandri, care va purta numele „Phoenix”.
 

12. Transport în comun civilizat și modern

Achiziționăm 20 de autobuze și 8 troleibuze noi pentru transportul urban și am acordat facilități de călătorie, 50 % reducere la tariful practicat la abonamente, respectiv gratuitate, unor categorii sociale cum sunt elevii, studenții, pensionarii, persoanele de vârsta a III-a, persoanele cu dizabilități, veteranii de război și foștii deținuți politici.
Am demarat proiectul finanțat prin PIDU, de extindere a liniei de troleibuz și în cartierul Vasile Alecsandri.

În cel mai scurt timp vom scoate dinuz toate autobuzele care nu respectă minimele condiții decente, asta deoarece îmi doresc ca băimărenii să poată circula în condiții decente. Transportul în comun trebuie să devină unul civilizat, atractiv și cu condiții decente pentru călători.
 

13. Soluţionăm problema câinilor fără stăpân

Începe recensământul câinilor fără stăpân din orașul nostru, pe care îi vom duce la adăpostul nostru, îi vom testa, iar cei a căror sănătate lasă de dorit, vor fi eutanasiați. Decizia va fi luată de către o comisie formată din medici veterinari, dar și reprezentanți ai asociațiilor care apără drepturile animalelor. Colectarea câinilor se face pe baza unor finanțări venite de la asociații neguvernamentale.

Din pungile de sărăcie, cum este Craica, de unde vin majoritatea maidanezilor, vom ridica fiecare câine în parte, pentru a nu mai permite să se reproducă. Îi vom steriliza pe toți câinii fără stăpân. Avem însă nevoie și de o rigurozitate în ceea ce privește situația iubitorilor de câini.

Impunem amenzi drastice pentru cei care nu vor avea la ei pungi de colectare și carnetul de vaccinuri al patrupedului, dar și pentru cei care își lasă câinii liber în parcuri și pe locurile de joacă.
Îi înțeleg pe iubitorii de animale, și eu iubesc câinii, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respectăm regulile de conviețuire și legile în vigoare.
 

14. Reamenajăm zonele publice și reabilităm blocurile

Reabilităm Piața Revoluției, zona Centrului Vechi, Parcul Mara, Parcul de la Gară, Câmpul Tineretului și am speranța că cei de la Căile Ferate Române vor reuși să obțină finanțare pentru a reabilita gara, asta pentru a oferi zonei o estetică decentă.

Vreau să reabilităm termic toate blocurile din orașul nostru, investiția urmând a fi realizată pe baza unor finanțări europene sau din alte surse. Proprietarii blocurilor ne vor pune în schimb la dispoziție planșeul imobilelor. Unde ne permite structura de rezistență, vom construi locuințe în mansarde, pe alte imobile vom amplasa panouri solare prin care vom produce energie verde.

Toate blocurile din orașul nostru vor intra în reabilitare, iar proprietarii care nu vor dori să ne pună la dispoziție planșeul blocurilor, vor avea de plătit impozite pe clădire majorate cu 10 – 15 %, pe o perioadă de 10 – 15 ani.
 

15. Preluăm și reabilităm bazele sportive și de agrement

Doresc să preluăm în patrimoniul local tot ceea ce înseamnă baze sportive care aparțin în acest moment de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, majoritatea fiind în prezent mizerabile, fără condiții decente, deloc potrivite pentru sportivii de performanță, improprii pentru a fi frecventate de către copiii noștri.

În zona Pirită, după ce eliminăm punga de mizerie întreținută de colonia care a pus stăpânire ilegal pe acea zonă, vom dezvolta o zonă de agrement care să cuprindă atât un Aqua Parc, un stadion nou, terenuri de sport, dar și de antrenament. Și în zona Limpedea doresc să amenajăm o zonă de agrement, cu terenuri de sport și locuri de joacă, mai ales că de aici pornesc turiștii în zona montană.
Sunt multe detalii în spatele acestor proiecte, însă toate le voi face publice și vor fi dezbătute cu dumneavoastră, cetățenii. Eu practic continui ceea ce am început deja acum un an, după ce mi-am preluat mandatul de primar.

Vreau să ofer condiții optime sportivilor de performanță, dar și copiilor și tinerilor care doresc doar să facă mișcare. Am amenajat și primele locuri de picnic pentru băimăreni, în zona Barajului Firiza, pe Valea Roșie, Valea Usturoiului, Valea Borcutului și în amonte de Parcul Municipal Regina Maria.
 
SCRIE UN COMENTARIU
rad claudiu 07 Ianuarie, 2015 Felicitari domunule primar !!!Sunteti pe drumul cel bun tinetio tot asa un mic mai multa atentie daca se poate in ajutarea tinerilor care au nevoie de un ajutor si mai ales al celor casatoriti care au mare nevoie de sprijinul dumneavoastra pentru a obtine o locuinta sociala si au copii.
La multi ani !!!
 
anka 13 Martie, 2014 buna,numai cuvinte de lauda jos palaria in sfarsit avem un adevarat primar care chiar isi da interesu si nu numai ci chiar se vede ma bucur foarte mult tot respectu avem cel mai bun si chipes primar multa sanatate sa le poata face pe toate...  
Se incarca...