PROTOCOLUL DE COLABORARE ÎNTRE MUNICIPIUL BAIA MARE ȘI MINISTERUL CULTURII ÎN CADRUL PROGRAMULUI ”ORAȘE EUROPENE''

25 Noiembrie, 2016
În cursul zilei de marți, 22.11.2016, Ministerul Culturii, în urma întrevederilor repetate din toamna acestui an, cu conducerea administrației publice locale a propus încheierea unui Protocol de colaborare, cu orașele finaliste în competiția pentru titlul de ”Capitală Culturală Europenă 2021”, respectiv Cluj Napoca, București și binențeles și Baia Mare.
Obiectiv general al acestui Protocol este colaborarea pe bază de parteneriat activ pe multiple planuri de interes, pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural al Municipiului Baia Mare, pentru inițierea programului Orașe Europene, pentru o mai bună interacţiune între activităţile instituționale și culturale ale orașului nostru şi cele ale Ministerului Culturii.
Mai concret, Protocolul prevede susținerea unui proiect cultural prioritar, cu condiția ca acesta să fie un proiect de dimensiune europeană care a făcut parte din programul de candidatură.
Acestor trei orașe urmează să li se aloce suma de 5 milioane de euro, în total.
În urma discuțiilor din Consiliul Local al Municipiului Baia Mare s-a propus proiectul “Calendarul Stravechi.Poartă de intrare în Maramureș, Portal spre lumi”, care va cuprinde și infrastructură culturală, respectiv reabilitarea clădirilor Teatrului Municipal, Teatrului de Păpuși și Cinematografului Minerul, respectând suportul manifestărilor culturale propuse.
Menționez faptul că toate cele trei clădiri propuse pentru reabilitare sunt situate în zona centrului istoric al orașului, fiind într-o stare avansată de degradare.
Ministerul Culturii nu a precizat cuantumul co-finanțării iar bugetul estimativ pentru proiect este de cca. 3,7 milioane de euro.
În momentul solicitării proiectului de către Ministerul Culturii, conținutul cadru al acestuia, precum și dimensionarea componentei culturale și a componentei de infrastructură, vor fi analizate cu specialiști în domeniu și discuțiile supuse aprobării Consiliului Local.
Proiectul se va derula pe o perioadă de 5 ani și include și manifestările specifice aniversării Centenarului Unirii, pentru data de 1 decembrie 2018.
Dr.ing.Marinel Rob
Primar interimar
 
SCRIE UN COMENTARIU
Se incarca...