Administraţie

Din toamnă, cartierul V. Alecsandri se transformă într-un imens şantier în lucru

13 August, 2012
Lucrările la patru proiecte de investiţii de amploare sunt prevăzute a fi demarate în toamna acestui an în cartierul Vasile Alecsandri, este vorba de cele din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană. La trei dintre aceste proiecte achiziţia execuţiei de lucrări este demarată încă din luna iulie, iar în funcţie de solicitările de clarificare, evaluarea de oferte şi eventualele contestaţii, contractele se vor semna în toamna acestui an, fapt care permite şi demararea efectivă a lucrărilor. Este vorba de proiectele care prevăd îmbunătăţirea transportului public urban prin extinderea reţelei de troleibuz în cartierul V.Alecsandri, modernizarea şi extinderea Centrului Social pentru Persoane cu Dizabilităţi „Phoenix” şi creşterea accesibilităţii urbane prin modernizarea străzi Grănicerilor. În ceea ce priveşte dezvoltarea eco-reţelei urbane şi a infrastructurii de agrement în acest cartier, sunt în curs de evaluare ofertele depuse, iar semnarea contractului se preconizează a avea loc în luna septembrie 2012.

Strada Grănicerilor va fi reabilitată şi modernizată

Cea mai bună veste pe care o primesc locuitorii cartierului Vasile Alecsandri este că, datorită construirii drumului de centură a municipiului Baia Mare, traficul greu nu va mai fi efectuat pe str. Grănicerilor, arteră care intră în reabilitare şi modernizare din toamna acestui an. În cadrul acestui proiect vor fi amenajate opt staţii de autobuz, vor fi modernizate străzile laterale, intersecţiile giratorii şi strada principală, vor fi amenajate 1.361 de locuri de parcare, vor fi schimbate gurile de canalizare şi de scurgere, vor fi reabilitate trotuarele şi va fi amenajată şi o pistă pentru biciclişti. Mai mult de atât, vor fi reamenajate spaţiile verzi, este vorba de peste 7.000 de metri pătraţi. Lucrările sunt preconizate a fi demarate în toamna acestui an şi vor fi finalizate la sfârşitul anului 2013. Valoarea proiectului se ridică la aproape şase milioane de euro.
 
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare
„Fără doar şi poate, strada Grănicerilor va deveni, după efectuarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare, una dintre cele mai bune artere din oraşul nostru. Pe lângă carosabil vom reabilita şi moderniza trotuarele, vom amenaja o pistă pentru biciclişti, dar vom amenaja şi noi locuri de parcare”.

Se extinde linia de troleibuz

Tot în această toamnă vor fi demarate lucrările şi pentru extinderea reţelei de troleibuz şi a infrastructurii aferente în cartierul Vasile Alcsandri, pe o lungime de aproximativ 5,1 kilometri, cale dublă de rulare, pe traseul: intersecţia bulevardelor Traian şi Republicii, bulevardul Republicii, bulevardul Unirii, strada Jandarmeriei, strada Grănicerilor, strada Mihai Eminescu, Piaţa Izvoarele. Se estimează un număr crescut al utilizatorilor transportului în comun pentru noua linie ce va fi creată, fiind estimată o creştere cu 10% a numărul de utilizatori (2.160.000 persoane /an). Prin proiect vor fi create în timpul realizării lucrărilor de execuţie 35 de locuri de muncă noi şi 18 locuri de muncă după finalizarea proiectului. Va fi organizată o sesiune informare prin care cetăţenii vor fi încurajaţi să utilizeze acest tip de mijloc de transport. Noua linie de troleu va asigura economii la costurile de transport de circa 15,120.00 lei/an şi va asigura reducerea timpului de călătorie cu 15% faţă de anii precedenţi. Valoarea proiectului se ridică la aproape cinci milioane de euro, iar lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2013.
 
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Vom lega cartierul Alecsandri de centrul oraşului, dar şi de celelalte cartiere prin realizarea acestui nou tronson de linie de troleibuz. Transportul public în comun a fost mereu defectuos şi insuficient în acest cartier, atât datorită lipsei liniei de troleibuz, cât şi a faptului că cele mai neperformante şi uzate autobuze au fost planificate pentru această zonă. Lucrurile, după cum se vede deja cu ochiul liber, se schimbă în bine în acest cartier”.

„Phoenix”, primul centru social pentru persoanele cu dizabilităţi din Baia Mare

Tot în toamna acestui an vor fi demarate lucrările pentru reabilitarea şi modernizarea unei clădiri unde va funcţiona de anul viitor Centrul Social Phoenix, prima unitate de acest fel din Baia Mare, care se adresează persoanelor cu dizabilităţi. Aici vor fi acordate servicii integrate de asistenţă socială specializată populaţiei arondate şi grupului social defavorizat din zonă, pentru minim 170 de persoane pe zi. Este vorba de servicii sociale primare, de informare, de consiliere personală şi familială, servicii de igienă corporală, proceduri terapeutice acordate persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, aici vor fi organizate activităţi educaţionale şi recreaţionale, dar şi evenimente sociale. Valoarea proiectului trece de şase milioane de euro, iar lucrările vor fi finalizate în vara anului 2013.
 
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„La acest centru vor exista toate condiţiile necesare şi o serie de servicii pe care le vom oferi unei categorii speciale, care nu a beneficiat în ultimii ani de atenţia cuvenită din partea administraţiei publice locale. Primul centru social pentru persoanele cu dizabilităţi se va adresa nu doar copiilor, ci şi adulţilor cu dizabilităţi care au foarte mare nevoie de un asemenea loc unde pot beneficia de diverse servicii, dar unde pot şi socializa”.

Trei mini – parcuri și opt locuri de joacă în cartierul V. Alecsandri

Dezvoltarea eco – rețelei urbane și a infrastructurii de agrement urban în cartierul Vasile Alecsandri este un proiect de finanțare amplu, care prevede amenajarea a trei mini – parcuri și a opt locuri de joacă pentru copii. Mai mult, prin această investiție vor fi plantați 350 de arbori și arbuști, dar se va și gazona o suprafață de 135.000 de metri pătrați. Locurile de joacă vor fi dotate cu tobogane, leagăne, carusele și balansoare, iar datorită amenajării și extinderii zonei verzi, standardul de viață al cetățenilor care locuiesc aici va fi mai ridicat. După implementarea proiectului se estimează o creștere imobiliară la nivelul cartierului de 5 %. Lucrările vor putea fi demarate în toamna acestui an și vor fi finalizate în vara anului 2013. Valoarea proiectului se ridică la aproape două milioane de euro. Pe lângă zonele de agrement și locurile de joacă, vor fi reamenajate și îmbogățite zonele verzi din zonele de blocuri și celel adiacente străzilor V. Alecsandri, Banatului, Rapsodiei, Pășunii, Mărășești, Aleea Mărăști și Bd. Republicii. Zonele verzi modernizate vor fi dotate cu mobilier urban – bănci, coșuri de deșeuri menajere, inclusiv garduri pentru protejarea aceastora. Vor fi plantați arbori, arbuști, dar și gard viu.
 
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Tot ceea ce înseamnă proiect de investiţii, de dezvoltare şi de modernizare pe care îl putem realiza în municipiul Baia Mare reprezintă pentru mine o deosebită bucurie şi mulţumire. De departe cel mai îmbucurător proiect pe care îl vom demara în curând, este cel prin care le vom putea oferi copiilor din cartierul Vasile Alecsandri locuri de joacă noi şi moderne, utilate cu elemente de joacă atractive şi sigure. Mai mult, faptul că putem amenaja în acest cartier trei mini – parcuri, adevărate zone de agrement şi relaxare, unde şi cei mari se vor putea bucura alături de cei mici, reprezintă pentru cetăţenii care locuiesc aici, dar şi pentru mine, o foarte mare mulţumire. După ce vom implementa toate proiectele prevăzute pentru această zonă, cartierul Vasile Alecsandri va fi unul dintre cele mai frumoase şi mai moderne din municipiul Baia Mare”.
 
SCRIE UN COMENTARIU
Ioana Popa 14 August, 2012 Pentru elizee

Citeste tot textul. Vei vedea ca tot cartierul V.Alecsandri, inclusiv str. Paltinisului, care e strada secundara Granicerilor, va fi reabilitata. Parcuri, cum poti vedea in text, se fac trei iar locuri de joaca opt in intreg cartierul. Tu esti genul de om care comenteaza fara sa citeasca? Si piata sa va face, dar pentru toate trebuie timp si bani. Putina rabdare din partea noastra, a cetatenilor, n-ar strica. 20 de ani am tacut din gura. De un an ne-am obisnuit sa pretindem.Stau pe Macului. Cunosc foarte bine cartierul si problemele sale. Ce se intampla acum, mi se pare o minune!
 
elizee 14 August, 2012 Strada, trotuarele de pe Paltinisului cand vor fi reparate? Sunt portiuni unde trotuarul nici nu exista, ce sa mai vorbim despre parcari... In fata blocurilor lipsesc spatiile verzi, in locul acestora fiind prezente deseuri aruncate de locatari. O masura impotriva locuitorilor rai-voitori ar fi binevenita, adica niste amenzi usturatoare, poate in felul acesta nu s-ar mai arunca resturile menajere direct de la balcoane. Locurile de joaca lipsesc cu desavarsire! Se simte lipsa si unei piete in aceasta zona.  
denis 14 August, 2012 sa speram ca nu va fi ca si cu celelalte mini parcuri de joaca unde dupa doua sapt au disparut toboganele , cosurile de gunoi si bancile se puteau vedea in "casele" sau pe scarile anumitor tigani  
Se incarca...